Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tyrniöljy

tyrnimarja (pixabay.com)

 

<< Takaisin Yrtit ja öljyt -sivulle 

Tyrniöljy on hyväksi sydämelle ja iholle

 

Tyrnimarjaa on käytetty lääkekasvina jo muinoin perinteisessä tiibetiläisessä ja mongolialaisessa lääketieteessä. Tyrnillä huomattiin olevan lääkinnällisiä vaikutuksia keuhkoihin, vatsaan, pernaan ja verenkiertoon. Kiinassa tyrni on luokiteltu lääkekasviksi mm. sen vastustuskyvylle ja tulehduksille suotuisten vaikutusten ansiosta.

Tyrnissä on runsaasti luonnollisia antioksidantteja, kuten karotenoideja ja E-vitamiinia, sekä välttämättömiä rasvahappoja ja flavonoideja. Nämä ravintoaineet estävät solujen hapettumista, vaikuttavat niiden aineenvaihduntaan sekä yleiseen vastustuskykyyn.

Tyrni sisältää yhteensä kahdeksaa eri vitamiinia. C-vitamiinia tyrnissä on noin 10 kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Tyrnissä on myös moninkertaisesti energiaa muihin marjoihin verrattuna. Se edistää hyvinvointia ja auttaa toipumaan nopeasti sairauksista.

Tyrnin ominaisuudet myös edistävät verisuoniston ja sitä kautta sydämen terveyttä vähentämällä verihiutaleiden sakkautumista ja veren hyytymistä nostamalla hyvän kolesterolin eli HDL:n määärää ja estämällä LDL-kolesterolin hapettumista.

Runsas antioksidanttipitoisuus auttaa myös ääreisverenkierron ongelmissa, jotka voivat johtua oksidatiivisesta stressistä. Tyrni tasapainottaa kehon rasvahappotasapainoa ja voi tehkäistä tätä hapettumisesta johtuvaa stressiä. Tyrni on öljykasvi, jossa sekä siemenet että hedelmäliha sisältävät öljyä. Siemen sisältää öljyä n. 15 % ja kuori n. 30 %. Tyrnissä. Öljyssä on rasvahappoja, joista eniten omega-7, 3-, 9- ja 6-rasvahappoja.

Tyrnin kirpeä maku johtuu sen happopitoisuudesta. Nämä hapot auttavat kiinalaisen tutkimuksen mukaan mm. vähentämään tiettyjen lääkkeiden, kuten antibioottien, ja röntgensäteiden haitallisia vaikutuksia.

Tyrniöljyn vaikutuksia on tutkittu paljon Suomessa sekä ulkomailla. Sen hapettumista estävien ominaisuuksien on todistettu auttavan tulehduksiin. Vaikutukset johtuvat useiden eri ravintoaineiden yhteisvaikutuksesta.

Väitöskirjatutkimus on tehty mm. tyrniöljyn säännöllisen nauttimisen vaikutuksesta kuivasilmäisyyteen. Kokeen aikana tyrniä nauttineen ryhmän koehenkilöillä myös tulehdusmerkkiaineen CRP:n pitoisuus verenkierrossa laski lumeryhmään verrattuna. Kohonnut veren CRP-pitoisuus on liitetty mm. sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tyrniöljyä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Ulkoisesti öljyä käytetään esimerkiksi
- atooppiselle ja kuivalle iholle ja hiuspohjan ongelmiin

- haavoihin

- palovammoihin
- auringonpolttamiin

- huuliherpekseen
- limakalvoille, esim. nenän kuivuuteen ja kurkkukipuun (kurlaamalla öljyä)

 

 

Lähteet:

Xu Mingyu, Sun Xiaoxuan, Cui Jinhua Yang. The medicinal research and development of seabuckthorn. Xiyuan Hospital of the Academy of Traditional Chinese Medicine of China.

http://yle.fi/uutiset/tyrnioljy_auttaa_kuivasilmaisyyteen/5304758

<< Takaisin Yrtit ja öljyt -sivulle