Suomalaiset villiyrtitMuutamia esimerkkejä mahtavista luonnonkasveistamme. << Takaisin Yrtit ja öljyt -sivulle (tämän sivun lopusta löytyy lisää kasveja helppokäyttöisestä taulukosta).
Kamomilla (Matricaria recutita; Asteraceae) Kamomillan kukkia käytetään esimerkiksi vatsavaivoihin sekä tulehdusten ja haavojen parantamiseen. Kukat sisältävät eteeristä öljyä, flavonoideja, kumariineja, koliinia lima-ainetta, kamornillaesteriä, karvasaineita, fytosteriiniä, klorogeenihappoa ja nikotiinihappoa.
Keto-orvokki (Viola tricolor) Koko keto-orvokkia käytetään kuumeen alentamiseen, hengitysteiden tulehduksiin, ihottumiin sekä reumaattiseen kuumeeseen. Keto-orvokki myös lisää hieneritystä. Sisältää saponiineja, flavonoideja, salisyylihappojohdannaisia, limaa ja parkkiaineita. Leskenlehti (Tussilago farfara) Leskenlehden kukkia, lehtiä ja juuria käytetään yskän ja keuhkotautien parantamiseen. Hienonnetuista lehdistä valmistettua haudetta voidaan myös käyttää palohaavoihin ja ihotauteihin. Sisältää limaa, pyrrolitsidiinialkaloideja sekä parkkiaineita. Maitohorsma (Epilobium angustifdium) Maitohorsmasta käytetään kukkia, lehtiä ja juurta, joista voidaan esimerkiksi keittää teetä ja käyttää sitä kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin. Maitohorsma tyrehdyttää verenvuotoja, desinfioi haavoja ja supistaa limakalvoja. Maitohorsma sisältää parkkiaineita, limaa ja haihtuvaa öljyä.
Mesiangervo (Filipendula ulmaria) Meriangervosta käytetään kukkia ja versojen latvoja. Mesiangervoa käytetään kuumeen alentamiseen, vilustumisiin ja reumaattisiin vaivoihin. Se myös lisää hien- ja virtsaneritystä sekä auttaa päänsärkyyn. Mesiangervo sisältää spireosidia, salisiinia ja gaulteriinia Tuotteita, joissa mesiangervoa: Frantsilan mesiangervo kukkaterapiatipat Nokkonen (Urtica dioica) Nokkosesta käytetään lehtiä, siemeniä ja juurta. Nokkonen sisältää runsaasti ravintoaineita ja on siksi mainio ruokakasvi. Nokkonen muunmuassa estää allergisia reaktioita, irrottaa limaa, auttaa ihottumiin ja lievittää kipua. Sisältää vitamiineja, hivenaineita, parkkiaineita, lesitiiniä ja proteiinia. Tuotteita, joissa nokkosta: Frantsilan nokkonen kukkaterapiatipat Wild Power viherjauhe - täysin suomalainen tuote sisältää nokkosta, voikukkaa ja mustaherukan lehtiä Piharatamo (Plantago major) Piharatamon lehdistä voidaan tehdä esimerkiksi yskänlääkettä, kasvovettä ja yrttihauteita hyönteisten puremiin. Myös ratamon siemeniä voidaan käyttää rohdoissa. Ratamo rauhoittaa yskää, estää tulehduksia, desinfioi ihoa ja auttaa kutinaan. Homeopaattisissa lääkkeissä ratamosta tehtyä valmistetta käytetään hammas-, korva- ja päänsärkyyn sekä ihotauteihin. Piharatamo sisältää parkkiaineita, arabogalaktaanityyppistä limaa ja aukubiiniglykosidia.
Poimulehti (Alchemilla vulgaris) Poimulehdestä käytetään pääsääntöisesti vain lehdet. Poimulehteä käytetään sekä ulkoisesti, että sisäisesti. Sisäisesti sitä voidaan käyttää ripuliin, ulkoisesti haavoihin. Se myös supistaa limakalvoja ja estää tulehduksia. Poimulehti sisältää tanniini- ja katekiinityyppisiä parkkiaineita, karvasaineita ja hieman salisyylihappoa.
Puna-apila (Trifolium pratense) Puna-apilan kukkia käytetään haavojen hoitoon, sillä ne uudistavat ja desinfioivat ihoa. Sisäisesti puna-apilaa voidaan käyttää teenä esimerkiksi yskään, maksavaivoihin ja limakalvojen tulehduksiin. Puna-apila sisältää runsaasti flavonoideja: isoramnetiinia, kversetiinia sekä kversetiini-3-glukosidia, trifolliniglykosidia, joka hajoaa ramnoosiksi ja trifolitiiniksi. Sisältää myös haihtuvaa öljyä, salisyylihappoa sekä kumariinihappoa.
Siankärsämö (Achillea millefolium) Siankärsämön lehtiä ja kukintoa on käytetty esimerkiksi kuumeeseen ja haavojen hoitoon ja siitä valmistettua teetä voi myös käyttää särkylääkkeenä. Siankärsämö poistaa kehosta myrkyllisiä aineita, ehkäisee tulehduksia, hillitsee yskää, lisää ruokahalua sekä edistää haavojen parantumista. Siankärsämöä käytetään sisäisesti teenä. Ulkoisesti yrttihauteina ja kylpyinä huonosti paraneviin haavoihin. Siankärsämö sisältää haihtuvaa öljyä, seskviterpeenilaktoneja ja flavonoidiglykosideja. Tuotteita, joissa siankärsämöä: Frantsilan siankärsämö kukkaterapiatipat << Takaisin Yrtit ja öljyt -sivulle << Luontoemon viherjauhe verkkokaupassa Kysy suoraan meiltä (luontoemo (at) luontoemo.fi) vaihtuvasta valikoimasta muita luonnonyrttituotteita! Lähteet: Suomen terveyskasvit, Valitut Palat, 1983 Suuri yrttikirja, Jekka McVicar, 2004 |