Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ruusujuuri

© Copyright Mike Pennington and licensed for reuse under this Creative Commons Licence

Kasvi

Ruusujuuren (Rhodiola Rosea) latinan kielisen nimen ensimmäinenkin osa tulee ruusua tarkoittavasta kreikan sanasta "rhodon". Kasvi ei kuitenkaan kuulu ruusuihin, vaan maksaruohokasveihin. Ruusuinen nimi johtuu siitä, että kasvin juurakko tuoksuu ruusuilta. Englanniksi kasvia kutsutaan yleisesti nimellä golden root eli kultajuuri.

Perinne

Ruusujuurta on käytetty jo viikinkien aikaan voima- ja virkistysrohtona. Venäjällä ja Kiinassa ruusujuuri on tunnettu kauan monipuolisten vaikutuksiensa ansiosta. Juurakon lisäksi myös kasvin lehtiä on käytetty yrttinä tasapainottamaan vatsan toimintaa. Euroopassa ruusujuuri tunnettiin aluksi erityisesti afrodisiakana eli sukupuoliviettiä kiihottavana. Suomessa ruusujuurta on tutkittu 1930-luvulta lähtien. Suomen rohdoskasviksi se valittiin vuonna 2003.

Vaikutus

Ruusujuuressa on runsaasti flavonoideja ja muita eri vaikuttavia ainesosia yhteensä 86 kappaletta. Nämä kasviantioksidantit vaikuttavat elimistöä tasapainottavasti ja suojaavat soluja.

Tutkimusten mukaan ruusujuuri mm. parantaa fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä ja voi vähentää väsymystä. Ruusujuuritiivisteen käyttäjät kokevat sen nostavan mielialaa ja yleiskuntoa, ja myös kliinisissä tutkimuksissa kasvin on todettu lievittävän masennusta. Stressitilanteissa ruusujuuren vaikuttavat ainesosat estävät katekoliamiinien vapautumista ja vaikuttavat monoamiinitasoihin, opioidisiin peptideihin ja b-endorfiineihin.

Lapissa kasvaneissa luonnonkasveissa, kuten Lapin Luonnonyrttien keräämässä ruusujuuressa on tutkittu olevan korkeimpia pitoisuuksia vaikuttavia aineita.

 

Lähteet:

Lapin Luonnonyrtit Ky

Wikipedia (englanniksi laajempi; linkit tutkimuksiin löytyvät tältä englannin kieliseltä sivulta)