Teekoulu
Tervetuloa Luontoemon kanssa yhteiselle matkalle mielenkiintoiseen teemaailmaan!
Tee on terveellinen juoma ja sitä voidaan pitää poikkeuksellisena nautintoaineena, koska sitä voi juoda lähes rajattomasti ilman, että saa huonon olon.Teellä on monia hyvinvointiin ja terveyteen tunnettuja vaikutuksia, joihin vaikuttavat yli 500 teessä olevaa ainesosaa. Näitä ovat mm. teaniini, tianiini eli B1-vitamiini, teobromiini, teofylliini, polyfenolit, flavonoidit, antioksidantit, kivennäisaineet, mineraalit ja vitamiinit. Alla muutamien aineiden tunnettuja vaikutuksia.
Ohessa paketti teetietoutta - nautinnollisia lukuhetkiä!
Teen tarina
Teen alkulähteet ovat Kiinassa. Siellä puhtaissa vuoristo-oloissa kasvaa edelleen maailman parhaat teelaadut. Laadukkaasta irtoteestä saa täysin erilaisen makunautinnon kuin pussiteestä. Keisari Shennong ja tämän yrttilääkeopas on nimetty ”vihreän teen löytäjäksi” tuhansia vuosia sitten.
Monissa maissa teetä voidaan pitää lähes kansallisjuomana. Teen valmistus, käyttö ja nautintatavat vaihtelevat eri kulttuureissa. Teen laatuun vaikuttavat teelajike, kasvualue, teelehden koko, kasvuolosuhteet, sademäärä, poiminnan ajankohta, haudutusajan pituus.
Tee on monipuolinen hyödyke. Sitä on käytetty uskonnollisissa rituaaleissa, itsessään juomana sekä kuumana että kylmänä ilmastosta riippuen lämmittämään, virkistämään, rauhoittamaan, parantamaan sekä lääkinnällisenä rohtona. Teetä on alettu enenevässä määrin käyttää myös ruoan osana esim. teeruokaresepteissä, juomasekoituksissa, jäätelöissä, kakuissa ja leivonnaisissa. Tee on aikanaan ollut kallis ylellisyystuote, jolla käytiin kauppaa. Aikanaan sitä sai vain lääkärin määräyksestä erilaisina salvoina ja voiteina. Nykyisin vanhat opit on otettu uudestaan käyttöön ja teetä on alettu käyttää kosmetiikassa.
Teetä on käytetty terveydenhoidossa laihduttamiseen, elimistön puhdistamiseen, tee suojaa sydäntä ja verisuonia, kohonnut verenpaine ja kolesteroli laskevat, teen käyttö alentaa verensokerin arvoja, teellä on syöpää ehkäisevä vaikutus, se virkistää ja rauhoittaa, ainesosat suojaavat aivosoluja esim. Parkinsonin taudille tyypillisiltä muutoksilta.
Teetä voidaan pitää luonnon lahjana. Tee rauhoittaa, auttaa keskittymään ja kirkastaa ajatuksia, karkottaa väsymyksen, herättää luovia ajatuksia ja tekoja.
Teen valmistusvaiheetTeen valmistuksessa on monia eri vaiheita, joista kaikkia ei kuitenkaan käytetä kaikkien eri teelaatujen valmistuksessa. Teetä viljellään sekä perhetiloilla että tuhansien hehtaarien kokoisilla suurtiloilla. Tällaisella suurtilalla työskentelee kymmeniä tuhansia ihmisiä, sillä teen viljelyyn tarvitaan paljon työvoimaa. Suurin osa teenpoimijoista on naisia. Eri eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen teettämien tutkimusten mukaan teen tuotantoon liittyy useita ongelmia. Tavallisimpia ja yleisimpiä epäkohtia ovat mm. surkeat palkat, vaaralliset työolot, lapsityövoiman käyttö, ympäristömyrkyt, etnisten vähemmistöjen syrjintä sekä naisten ja lasten hyväksikäyttö.
Istuttaminen
Teepensaiden istuttaminen on vielä yleensä käsityötä. Poiminta ja keräilyLehdet poimitaan pensaista. Lähes kaikki tee poimitaan käsin, koska koneellinen poiminta rikkoo lehden. Myös ihmissilmä tunnistaa koneita paremmin oikean katkaisukohdan. Koneet eivät myöskään erottele pehmeimpiä lehtiä. Laadukkaan teen tuotannossa ihmispoimijoita ei voi korvata koneilla.
Teellä ei ole yksittäistä satokautta, joten teen lehtiä poimitaan vuoden jokaisena päivänä. Kiinassa teesato jaetaan kolmeen kauteen kevät-, kesä- ja syystee, laadukkaimpana näistä pidetään keväällä kerättyä teetä. Poiminta tehdään aamuisin, kasvupaikasta riippuen aina 5-10 päivän välein samasta pensaasta. Tarkastuksen jälkeen lehdet pakataan ja kuljetetaan tehtaalle.
NuudutusPoiminnan jälkeen teelehdet levitetään kuivausritilöille esikuivatusta (nuudutusta) varten. Kuivatusvaihe kestää 12-24 tuntia. Lämmin ja kuiva tuuli muuttaa teelehdet nahkeiksi. Tämä valmistusvaihe kuuluu jokaiseen teelaatuun.
RullausRullausta ei suoriteta kaikille teelaaduille. Teelaaduille, joille se tehdään, teelehdet kerätään kuivatusritilöiltä ja rullataan (yleensä koneellisesti). Tällöin teelehtien solukko rikkoutuu ja teelehden sisältämät solunesteet, entsyymit ja öljyt vapautuvat. Silloin ne saavat oikean kokonsa, mutta ovat edelleen vihreitä ja kosteita.
HapettaminenRullauksen jälkeen teelehdet siirretään suurille pöydille kosteaan tilaan. Huoneen lämpötilaa ja kosteutta tarkkaillaan ja säädetään jatkuvasti. Tämä vaihe kestää 1-3 tuntia ja sinä aikana solunesteestä muodostuu ilman ja entsyymien vaikutuksesta erilaisia maku- ja väriaineita, lehdet muuttuvat tummemmiksi ja teen maku, tuoksu ja väri vahvistuu. Hapettamista ei suoriteta valmistettaessa vihreätä, valkoista tai keltaista teetä. Hapettamista kutsutaan usein virheellisesti fermentoinniksi, mutta vain pu’er -tee on varsinaisesti pieneliöiden avulla fermentoitua teetä.
KuivausHapetuksen (vihreän, valkoisen ja keltaisen teen ollessa kyseessä, rullauksen) jälkeen teelehdet kuivatetaan niin että niistä poistuu käytännössä kaikki kosteus ja lehdet muuttuvat erittäin kevyiksi ja hauraiksi.
LajitteluKuivauksen jälkeen tee ravistellaan erilaisten siivilöiden läpi, jotta erikokoiset lehdet saadaan eroteltua. Suuremmista lehdistä tehdään korkealaatuista irtoteetä, pienemmät päätyvät halvempiin seoksiin. Yli jäävästä pölystä ja hyvin pienistä paloista tehdään pussiteetä.
Tee sekoitetaan useammasta laadusta, koska sato ei ole aina tasalaatuista. Saman teelaadun ominaisuuksien pitäminen samanlaisina on erityisesti kaupallisesti tärkeää etenkin suurilla teeviljelmillä. Teen makua ja muita ominaisuuksia tarkkaillaan huolellisesti testauksessa maistajilla. Arvioinneissa on omat menetelmänsä ja standardinsa. Jotta eri tee-eristä saadaan vertailukelpoisia, tee on valmistettava toistettavalla tavalla. TeekirjallisuusNauttiessamme teetarinoista noudattakaamme Kakuzō Okakuran ohjetta: ”Juokaamme sillä välin pieni kulaus teetä. Iltapäivän hohde kirkastaa bambut, suihkulähteet pulppuavat iloa ja mäntyjen humina kuuluu pannussamme. Unelmoikaamme katoavasta ja viivähtäkäämme asioiden kauniissa järjettömyydessä.”
Pekka Nihtinen / Kiinalainen teekirja Kiinalainen teekirja on perusteellinen esitys vanhasta kiinalaisesta teekulttuurista. Tee on nähty siinä osana Kiinan rikasta kulttuurihistoriaa. Kirjassa esitellään Kiinan eri teealueet ja keskeiset teelaadut, miten teetä on valmistettu eri aikoina ja mitä hyviä teelaatuja Suomesta on saatavilla. Kirja on runsaasti kuvitettu keisariajan Kiinasta periytyvin puupiirroksin, kalligrafioin, kartoin ja valokuvin. Teos on ensimmäinen laatuaan suomen kielellä.
Teetä ja sympatiaa / Pieni teekirja: suomentanut ja toimittanut Irmeli Järnefelt, sisältää tietoa teestä, teen viljelystä, valmistuksesta, luokittelusta ja teelaaduista, teereseptejä, teen historiaa sekä sen lääkinnällistä käyttöä.
Helena Petäistö / Tee teematka –kirja lähtee Pariisista, missä teekulttuuria on kehitetty yhtä paljon kuin viinikulttuuria. Kirja vie Britanniaan, Venäjälle, Yhdysvaltoihin, arabimaihin, Tiibetiin, Kiinaan, Japaniin ja Intiaan. Kirjassa kuvataan teehuoneiden tunnelmia, lisäksi mukana on teehuoneiden osoitteita.
Pirjo Suvilehto / Vihreä tee: Terveyttä ja hyvinvointia -kirjassa on käsitelty mm. teen terveysvaikutuksia, tapakulttuuria, historiaa ja koottu teereseptejä.
Pirjo Suvilehto / Maistuisiko yrttitee: Elämänvoimaa luonnosta
Pirkko Arstila /Teen ystävän kirja
Kakuzō Okakura / Kirja teestä (The Book of Tea), suomentanut ja johdanto Minna Törmä Kirja teestä on itäaasialaisen estetiikan klassikko. Japanilainen, Yhdysvalloissa loppuelämänsä työskennellyt Okakura Kakuzō 岡倉 覚三 (1862–1913) oli aikansa merkittävimpiä japanilaisen ja kiinalaisen taiteen tuntijoita. Tee ilmensi Okakuralle tiettyä filosofista ja esteettistä asennetta, jolle hän antoi nimen ”teeismi”. Vuonna 1906 ilmestyneen viehättävän kirjansa teestä hän kirjoitti alun perin englanniksi ja osoitti sen länsimaiselle lukijakunnalle. Kirjasta otettiin nopeasti useita painoksia ja se on käännetty monille kielille. Kirjan on suomentanut ja johdannon kirjoittanut Minna Törmä. Linkki englanninkieliseen tekstiin http://www.sacred-texts.com/bud/tea.htmating
World Culture Books / China Intercontinental Press / Appreciating Chinese Tea series: Pu-erh Tea, Green Tea, Oolong Tea, Brewing Tea and Tea and Tea Set
Muita linkkejä:
http://www.teekauppa.fi/Teen-terveysvaikutukset
Vihreä tee-itsehoidon artikkelit: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=149
Hämeenlinna kaupunginkirjaston teelinkit: http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=21157c25-2c37-4139-a3c6-4dfe3a6d4434
Suomalaisen teekulttuurin nousua edistämään perustettu yhdistys kertoo sivulla toiminnastaan ja suosittelee hyviä teepaikkoja.
Tietoa teestä ja Forsman-tuotteista sekä verkkokauppa.
Tietoa teestä ja sen valmistamisesta sekä Nordqvistin teevalikoima.
Historiaa, uutisia, reseptejä... Paljon tietoa teestä, mm. sen historiasta, viljelystä, teetyypeistä ja teekannuista.
Kahvi- ja teeteollisuuden julkaisu sisältää artikkeleita kahvin ja teen maailmasta. » http://www.teaandcoffee.net/
Brittiläisellä sivulla on asiaa ja viihdettä suositusta juomasta. Sivulla kerrotaan mm. teen alkuperä ja historiasta, tuotantoprosessista, brittiläisestä teekulttuurista ja teen terveysvaikutuksista. Myös teen tuotantoon ja kauppaan liittyvien yritysten ja organisaatioiden yhteystietoja.
Gutenberg-projektin sähköisesti julkaisema kirja ilmestyi painettuna vuonna 1900. Se sisältää yhtälailla faktoja teestä kuin teerunouttakin. » http://www.ibiblio.org/pub/docs/books/gu...
Arthur Grayn kirjoittama pieni teekirja vuodelta 1903 julkaistaan Project Gutenbergin sähköisessä kirjastossa. » http://www.gutenberg.org/etext/19392
How to make a Perfect Cup of Tea Ainekset, tarvikkeet ja mitä niille tehdään, jotta tuloksena olisi maistuvaa teetä. The Royal Society of Chemistryn ohjeet ovat PDF-muodossa. » http://www.rsc.org/pdf/pressoffice/2003/...
Pu-erh on fermentoitu tee, joka on nimetty Pu'er-maakunnan mukaan. Meitä länsimaalaisia varten tehdyllä sivulla kerrotaan aluksi, mikä tekee Pu-erh-teestä ainutlaatuisen. Informaatiota tarjotaan myös esimerkiksi Pu-erhin tyypeistä, valmistamisesta ja kulttuurista.
Ohjeiden perusteella osaat valmistaa teetä oikeaoppisesti venäläiseen tapaan ja valita siihen sopivat lisukkeet. Kirjoittaja hakkeri, joka huolehtii venäläisen teen avulla tasaisesta kofeiinin saannista yöllisten tietokonesessioiden aikana. » http://home.fazekas.hu/~nagydani/rth/Rus...
Google-ryhmät: rec.food.drink.tea Keskustelua juomasta ja kulttuurista » http://groups.google.fi/group/rec.food.d...
Tietokanta sisältää viitteitä teeaiheisiin kirjoihin, www-sivustoihin ja artikkeleihin. Aineisto on suomen- ja englanninkielistä. Tietokantaa ei päivitetä. Tietokanta on tehnyt ryhmä informaatiotieteen opiskelijoita Tampereen yliopistosta. » http://www.info.uta.fi/kurssit/a9/teehel...
Kiinalaisen teemuseon sivut. Tietoa teen historiasta, teekulttuurista sekä muuta teetietoa Kiinasta. » http://www.teamuseum.cn/index_en.aspx
Tea Infusion - Your guide to the world of tea Opas teen maailmaan. Teen historiaa, teekulttuuria, tietoa erilaisista teelaaduista ja paljon muuta teetietoa.
Verkkokaupasta voi tilata erilaisia teelaatuja sekä teetarvikkeita.
Teekauppa myy erilaisia teelajeja, hedelmähaudukkeita, teeastiastoja ja -kannuja.
Taatelileivät resepti (sisältää teetä) http://ituhippi.livejournal.com/4364.html
|