Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Teekoulu

 

Tervetuloa Luontoemon kanssa yhteiselle matkalle mielenkiintoiseen teemaailmaan!

 

 

Tee on terveellinen juoma ja sitä voidaan pitää poikkeuksellisena nautintoaineena, koska sitä voi juoda lähes rajattomasti ilman, että saa huonon olon.

 

Teellä on monia hyvinvointiin ja terveyteen tunnettuja vaikutuksia, joihin vaikuttavat yli 500 teessä olevaa ainesosaa. Näitä ovat mm. teaniini, tianiini eli B1-vitamiini, teobromiini, teofylliini, polyfenolit, flavonoidit, antioksidantit, kivennäisaineet, mineraalit ja vitamiinit. Alla muutamien aineiden tunnettuja vaikutuksia.

 

 1. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön puolustusjärjestelmälle, ne suojaavat soluja vapailta happiradikaaleilta eli estävät solujen hapettumista molekyylitasolla ja parantavat vastustuskykyä

 2. Flavonoidit vahvistavat verisuonten seinämiä

 3. Katekiinit polttavat kaloreita, suojaavat UV-säteiltä, parantavat insuliiniherkkyyttä, estävät syöpää, pienentävät kasvainten kokoa ja estävät mutaatioita, estävät vapaiden radikaalien toimintaa, alentavat kohonnutta kolesterolia, estävät verenpaineen nousua, tappavat bakteereja, estävät kariesbakteerien toimintaa, parantavat pahanhajuista hengitystä

 4. Teiinillä (eli kofeiini) on keskushermostoa piristävä ja virkistävä vaikutus; se piristää, virkistää, poistaa kehosta nestettä, kahviin verrattuna vaikutus tulee hitaammin, mutta kestää kauemmin (hapettunut muoto on teaflaviini)

 5. C-vitamiinia eli askorbiinihappoa on vihreässä, keltaisessa ja valkoisessa teessä, sidekudosten eli kollageenien muodostuminen tehostuu, myös luuaine sisältää kollageenia, tehostaa elimistön foolihappoaineenvaihduntaa ja valkosolujen toimintaa lisäten näin vastustuskykyä stressiä ja flunssaa vastaan, välilliset vaikutukset ovat moninaiset, vaikuttaa mm. hampaisiin ja luustoon

 6. Riboflaviini eli B2-vitamiini silmien hyvinvointiin, alentaa kohonnutta verenpainetta

 7. E-vitamiini eli tokoferoli hidastaa vanhenemista, on tärkeä ihon verenkierrolle sekä ravintoaineiden saannille

 8. kivennäisaineet (mm. fluori, kalium, magnesium)

 9. polysakkaridit (hiilihydraatteja eli sokereita), polyfenolit, tanniinit

 

Ohessa paketti teetietoutta - nautinnollisia lukuhetkiä!

 


Teen tarina

Teen alkulähteet ovat Kiinassa. Siellä puhtaissa vuoristo-oloissa kasvaa edelleen maailman parhaat teelaadut. Laadukkaasta irtoteestä saa täysin erilaisen makunautinnon kuin pussiteestä. Keisari Shennong ja tämän yrttilääkeopas on nimetty ”vihreän teen löytäjäksi” tuhansia vuosia sitten.

 

Monissa maissa teetä voidaan pitää lähes kansallisjuomana. Teen valmistus, käyttö ja nautintatavat vaihtelevat eri kulttuureissa. Teen laatuun vaikuttavat teelajike, kasvualue, teelehden koko, kasvuolosuhteet, sademäärä, poiminnan ajankohta, haudutusajan pituus.

 

Tee on monipuolinen hyödyke. Sitä on käytetty uskonnollisissa rituaaleissa, itsessään juomana sekä kuumana että kylmänä ilmastosta riippuen lämmittämään, virkistämään, rauhoittamaan, parantamaan sekä lääkinnällisenä rohtona. Teetä on alettu enenevässä määrin käyttää myös ruoan osana esim. teeruokaresepteissä, juomasekoituksissa, jäätelöissä, kakuissa ja leivonnaisissa. Tee on aikanaan ollut kallis ylellisyystuote, jolla käytiin kauppaa. Aikanaan sitä sai vain lääkärin määräyksestä erilaisina salvoina ja voiteina. Nykyisin vanhat opit on otettu uudestaan käyttöön ja teetä on alettu käyttää kosmetiikassa.

 

Teetä on käytetty terveydenhoidossa laihduttamiseen, elimistön puhdistamiseen, tee suojaa sydäntä ja verisuonia, kohonnut verenpaine ja kolesteroli laskevat, teen käyttö alentaa verensokerin arvoja, teellä on syöpää ehkäisevä vaikutus, se virkistää ja rauhoittaa, ainesosat suojaavat aivosoluja esim. Parkinsonin taudille tyypillisiltä muutoksilta.

 

Teetä voidaan pitää luonnon lahjana. Tee rauhoittaa, auttaa keskittymään ja kirkastaa ajatuksia, karkottaa väsymyksen, herättää luovia ajatuksia ja tekoja.

 

Teen valmistusvaiheet

Teen valmistuksessa on monia eri vaiheita, joista kaikkia ei kuitenkaan käytetä kaikkien eri teelaatujen valmistuksessa. Teetä viljellään sekä perhetiloilla että tuhansien hehtaarien kokoisilla suurtiloilla. Tällaisella suurtilalla työskentelee kymmeniä tuhansia ihmisiä, sillä teen viljelyyn tarvitaan paljon työvoimaa. Suurin osa teenpoimijoista on naisia.

Eri eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen teettämien tutkimusten mukaan teen tuotantoon liittyy useita ongelmia. Tavallisimpia ja yleisimpiä epäkohtia ovat mm. surkeat palkat, vaaralliset työolot, lapsityövoiman käyttö, ympäristömyrkyt, etnisten vähemmistöjen syrjintä sekä naisten ja lasten hyväksikäyttö.

 

Istuttaminen

 

Teepensaiden istuttaminen on vielä yleensä käsityötä.

 

Poiminta ja keräily

Lehdet poimitaan pensaista. Lähes kaikki tee poimitaan käsin, koska koneellinen poiminta rikkoo lehden. Myös ihmissilmä tunnistaa koneita paremmin oikean katkaisukohdan. Koneet eivät myöskään erottele pehmeimpiä lehtiä. Laadukkaan teen tuotannossa ihmispoimijoita ei voi korvata koneilla.

 

Teellä ei ole yksittäistä satokautta, joten teen lehtiä poimitaan vuoden jokaisena päivänä. Kiinassa teesato jaetaan kolmeen kauteen kevät-, kesä- ja syystee, laadukkaimpana näistä pidetään keväällä kerättyä teetä. Poiminta tehdään aamuisin, kasvupaikasta riippuen aina 5-10 päivän välein samasta pensaasta. Tarkastuksen jälkeen lehdet pakataan ja kuljetetaan tehtaalle.

 

Nuudutus

Poiminnan jälkeen teelehdet levitetään kuivausritilöille esikuivatusta (nuudutusta) varten. Kuivatusvaihe kestää 12-24 tuntia. Lämmin ja kuiva tuuli muuttaa teelehdet nahkeiksi. Tämä valmistusvaihe kuuluu jokaiseen teelaatuun.

 

Rullaus

Rullausta ei suoriteta kaikille teelaaduille. Teelaaduille, joille se tehdään, teelehdet kerätään kuivatusritilöiltä ja rullataan (yleensä koneellisesti). Tällöin teelehtien solukko rikkoutuu ja teelehden sisältämät solunesteet, entsyymit ja öljyt vapautuvat. Silloin ne saavat oikean kokonsa, mutta ovat edelleen vihreitä ja kosteita.

 

Hapettaminen

Rullauksen jälkeen teelehdet siirretään suurille pöydille kosteaan tilaan. Huoneen lämpötilaa ja kosteutta tarkkaillaan ja säädetään jatkuvasti. Tämä vaihe kestää 1-3 tuntia ja sinä aikana solunesteestä muodostuu ilman ja entsyymien vaikutuksesta erilaisia maku- ja väriaineita, lehdet muuttuvat tummemmiksi ja teen maku, tuoksu ja väri vahvistuu. Hapettamista ei suoriteta valmistettaessa vihreätä, valkoista tai keltaista teetä. Hapettamista kutsutaan usein virheellisesti fermentoinniksi, mutta vain pu’er -tee on varsinaisesti pieneliöiden avulla fermentoitua teetä.

 

Kuivaus

Hapetuksen (vihreän, valkoisen ja keltaisen teen ollessa kyseessä, rullauksen) jälkeen teelehdet kuivatetaan niin että niistä poistuu käytännössä kaikki kosteus ja lehdet muuttuvat erittäin kevyiksi ja hauraiksi.

 

Lajittelu

Kuivauksen jälkeen tee ravistellaan erilaisten siivilöiden läpi, jotta erikokoiset lehdet saadaan eroteltua. Suuremmista lehdistä tehdään korkealaatuista irtoteetä, pienemmät päätyvät halvempiin seoksiin. Yli jäävästä pölystä ja hyvin pienistä paloista tehdään pussiteetä.

 

Tee sekoitetaan useammasta laadusta, koska sato ei ole aina tasalaatuista. Saman teelaadun ominaisuuksien pitäminen samanlaisina on erityisesti kaupallisesti tärkeää etenkin suurilla teeviljelmillä. Teen makua ja muita ominaisuuksia tarkkaillaan huolellisesti testauksessa maistajilla. Arvioinneissa on omat menetelmänsä ja standardinsa. Jotta eri tee-eristä saadaan vertailukelpoisia, tee on valmistettava toistettavalla tavalla.

Teekirjallisuus

 Nauttiessamme teetarinoista noudattakaamme Kakuzō Okakuran ohjetta:

”Juokaamme sillä välin pieni kulaus teetä. Iltapäivän hohde kirkastaa bambut, suihkulähteet pulppuavat iloa ja mäntyjen humina kuuluu pannussamme. Unelmoikaamme katoavasta ja viivähtäkäämme asioiden kauniissa järjettömyydessä.”

 

Pekka Nihtinen / Kiinalainen teekirja

Kiinalainen teekirja on perusteellinen esitys vanhasta kiinalaisesta teekulttuurista. Tee on nähty siinä osana Kiinan rikasta kulttuurihistoriaa. Kirjassa esitellään Kiinan eri teealueet ja keskeiset teelaadut, miten teetä on valmistettu eri aikoina ja mitä hyviä teelaatuja Suomesta on saatavilla. Kirja on runsaasti kuvitettu keisariajan Kiinasta periytyvin puupiirroksin, kalligrafioin, kartoin ja valokuvin. Teos on ensimmäinen laatuaan suomen kielellä.

 

Teetä ja sympatiaa / Pieni teekirja: suomentanut ja toimittanut Irmeli Järnefelt, sisältää tietoa teestä, teen viljelystä, valmistuksesta, luokittelusta ja teelaaduista, teereseptejä, teen historiaa sekä sen lääkinnällistä käyttöä.

 

Helena Petäistö / Tee teematka –kirja lähtee Pariisista, missä teekulttuuria on kehitetty yhtä paljon kuin viinikulttuuria. Kirja vie Britanniaan, Venäjälle, Yhdysvaltoihin, arabimaihin, Tiibetiin, Kiinaan, Japaniin ja Intiaan. Kirjassa kuvataan teehuoneiden tunnelmia, lisäksi mukana on teehuoneiden osoitteita.

 

Pirjo Suvilehto / Vihreä tee: Terveyttä ja hyvinvointia -kirjassa on käsitelty mm. teen terveysvaikutuksia,

tapakulttuuria, historiaa ja koottu teereseptejä.

 

Pirjo Suvilehto / Maistuisiko yrttitee: Elämänvoimaa luonnosta

 

Pirkko Arstila /Teen ystävän kirja

 

Kakuzō Okakura / Kirja teestä (The Book of Tea), suomentanut ja johdanto Minna Törmä

Kirja teestä on itäaasialaisen estetiikan klassikko. Japanilainen, Yhdysvalloissa loppuelämänsä työskennellyt Okakura Kakuzō 岡倉 覚三 (1862–1913) oli aikansa merkittävimpiä japanilaisen ja kiinalaisen taiteen tuntijoita. Tee ilmensi Okakuralle tiettyä filosofista ja esteettistä asennetta, jolle hän antoi nimen ”teeismi”.  Vuonna 1906 ilmestyneen viehättävän kirjansa teestä hän kirjoitti alun perin englanniksi ja osoitti sen länsimaiselle lukijakunnalle. Kirjasta otettiin nopeasti useita painoksia ja se on käännetty monille kielille. Kirjan on suomentanut ja johdannon kirjoittanut Minna Törmä.

Linkki englanninkieliseen tekstiin http://www.sacred-texts.com/bud/tea.htmating

 

World Culture Books / China Intercontinental Press / Appreciating Chinese Tea series: Pu-erh Tea, Green Tea, Oolong Tea, Brewing Tea and Tea and Tea Set

 

 

Muita linkkejä:

 

http://www.teekauppa.fi/Teen-terveysvaikutukset

 

Vihreä tee-itsehoidon artikkelit: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=149

 

Hämeenlinna kaupunginkirjaston teelinkit:

http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=21157c25-2c37-4139-a3c6-4dfe3a6d4434

 

Teen Ystävät ry

Suomalaisen teekulttuurin nousua edistämään perustettu yhdistys kertoo sivulla toiminnastaan ja suosittelee hyviä teepaikkoja.

» http://teenystavat.fi

 

forsman TEA

Tietoa teestä ja Forsman-tuotteista sekä verkkokauppa.

» http://www.forsman-tea.com

 

Nordqvist

Tietoa teestä ja sen valmistamisesta sekä Nordqvistin teevalikoima.

» http://www.nordqvist.fi/

 

Stash Tea

Historiaa, uutisia, reseptejä... Paljon tietoa teestä, mm. sen historiasta, viljelystä, teetyypeistä ja teekannuista.

» http://www.stashtea.com/

 

Tea and Coffee Trade Journal

Kahvi- ja teeteollisuuden julkaisu sisältää artikkeleita kahvin ja teen maailmasta.

» http://www.teaandcoffee.net/

 

The Tea Home Page

Brittiläisellä sivulla on asiaa ja viihdettä suositusta juomasta. Sivulla kerrotaan mm. teen alkuperä ja historiasta, tuotantoprosessista, brittiläisestä teekulttuurista ja teen terveysvaikutuksista. Myös teen tuotantoon ja kauppaan liittyvien yritysten ja organisaatioiden yhteystietoja.

» http://www.tea.co.uk/

 

Tea Leaves

Gutenberg-projektin sähköisesti julkaisema kirja ilmestyi painettuna vuonna 1900. Se sisältää yhtälailla faktoja teestä kuin teerunouttakin.

» http://www.ibiblio.org/pub/docs/books/gu...

 

The Little Tea Book

Arthur Grayn kirjoittama pieni teekirja vuodelta 1903 julkaistaan Project Gutenbergin sähköisessä kirjastossa.

» http://www.gutenberg.org/etext/19392

 

How to make a Perfect Cup of Tea

Ainekset, tarvikkeet ja mitä niille tehdään, jotta tuloksena olisi maistuvaa teetä. The Royal Society of Chemistryn ohjeet ovat PDF-muodossa.

» http://www.rsc.org/pdf/pressoffice/2003/...

 

Pu-erh, A Westerner's Quest

Pu-erh on fermentoitu tee, joka on nimetty Pu'er-maakunnan mukaan. Meitä länsimaalaisia varten tehdyllä sivulla kerrotaan aluksi, mikä tekee Pu-erh-teestä ainutlaatuisen. Informaatiota tarjotaan myös esimerkiksi Pu-erhin tyypeistä, valmistamisesta ja kulttuurista.

» http://www.pu-erh.net/

 

Russian Tea HOWTO

Ohjeiden perusteella osaat valmistaa teetä oikeaoppisesti venäläiseen tapaan ja valita siihen sopivat lisukkeet. Kirjoittaja hakkeri, joka huolehtii venäläisen teen avulla tasaisesta kofeiinin saannista yöllisten tietokonesessioiden aikana.

» http://home.fazekas.hu/~nagydani/rth/Rus...

 

Google-ryhmät: rec.food.drink.tea

Keskustelua juomasta ja kulttuurista

» http://groups.google.fi/group/rec.food.d...

 

Teehelmiä-tietokanta

Tietokanta sisältää viitteitä teeaiheisiin kirjoihin, www-sivustoihin ja artikkeleihin. Aineisto on suomen- ja englanninkielistä. Tietokantaa ei päivitetä. Tietokanta on tehnyt ryhmä informaatiotieteen opiskelijoita Tampereen yliopistosta.

» http://www.info.uta.fi/kurssit/a9/teehel...

 

China National Tea Museum

Kiinalaisen teemuseon sivut. Tietoa teen historiasta, teekulttuurista sekä muuta teetietoa Kiinasta.

» http://www.teamuseum.cn/index_en.aspx

 

Tea Infusion - Your guide to the world of tea

Opas teen maailmaan. Teen historiaa, teekulttuuria, tietoa erilaisista teelaaduista ja paljon muuta teetietoa.

» http://www.teainfusion.com/

 

Teekauppa

Verkkokaupasta voi tilata erilaisia teelaatuja sekä teetarvikkeita.

» http://www.teekauppa.fi

 

Teekeidas

Teekauppa myy erilaisia teelajeja, hedelmähaudukkeita, teeastiastoja ja -kannuja.

» http://www.teekeidas.com

 

Taatelileivät resepti (sisältää teetä)

http://ituhippi.livejournal.com/4364.html

 

Vihreä tee

 

Nimi: Hongqing vihreä tee (hong=paahdettu, qing=vaaleanvihreä (ennen paahtoa)

Alue: Anhuin maakunta

 

Teen ominaisuudet:

 • paahtamalla kuivattu vihreä tee
 • kevyt, virkistävä maku
 • vehnämäinen tuoksu
 • erityisen hyvä tee sekoitettavaksi kuivattujen krysanteeminkukkien kanssa
 • tee pitää makunsa hyvin monen vesikerran kanssa
 • kapea- ja pitkälehtinen tee on merkki hyvästä laadusta ja hyvästä valmistusprosessista.

 

Yleistä vihreästä teestä: sisältää runsaasti antioksidantteja, hyvä terveydelle, antaa suojaa elimistölle, hyvä laihdutus- ja virkistysjuoma läpi koko päivän.

 

Valmistus

 • 80-90-asteinen vesi
 • avaa tee kaatamalla kuumaa vettä hitaasti lehtien läpi ja heitä ensimmäinen vesi pois
 • seuraavaksi kaada varsinainen teevesi ja anna hautua 2-3 minuutia ennen juomista
 • lisää vettä tarpeen mukaan ja jatka nauttimista, kunnes teen maku muuttuu lopulta miedoksi (4-5 veden jälkeen) 

Vastakiehunut vesi on liian kuumaa ja sen on annettava levähtää hetki. Parempi tapa onkin antaa veden olla kiehumatta kokonaan, jos mahdollista. Mitä alhaisempi veden lämpötila, sitä pidempi pitää haudutuksen olla. Haudutusaikaa täytyy pidentää jälkimmäisillä haudutuskerroilla.

 

 

Luontoemon vihreä tee

Kukka"tee"

 

Kukka: chrysanthemum, krysanteemi

Laatu: Perinteinen Anhuin teekukka, joka sisältää haihtuvia öljyjä, vitamiineja ja aminohappoja.

 

 

Kukkaisuute viilentää kuumalla ja sillä uskotaan olevan näkökykyä parantavia vaikutuksia. Sen uskotaan myös parantavan vastustuskykyä ja suojaavan normaaleja elintoimintoja. Anhuin krysanteemi on parasta laatua, koska sen maku ei ole karvas, eikä kovin makea.

 

Kiinalaiset käyttävät sitä myös lievittämään päänsärkyä, parantamaan suolen toimintaa, virkistämään väsyneitä silmiä ja suojaamaan diabetekseltä.

 

Valmistus:

 

Kukka avataan ensimmäisellä vedellä, kuten teekin ja valmistetaan juotavaksi samalla tavalla. Sopii siis hyvin sekoitettavaksi vihreän teen kanssa. Pelkällä kukalla voi käyttää 4-6 kukintoa per 3 dl vettä ja haudutusaika on sopiva, kun kukka on kokonaan auennut. Pelkällä kukalla vesi voi olla jopa yli 90-asteista.

 

Sekoitussuhde 75 % teetä + 25 % kukkaa on hyvä lähtökohta, mutta teetä ja kukkaa voi kokeilla myös erillään ja löytää itselle paras sekoitussuhde.

 

 

Luontoemon krysanteemitee