Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Diabetes

Diabetes on sairaus, jossa veren glukoositaso on suurentunut. Diabetes jaetaan kahteen päätyyppiin: tyypin 1 diabetes (“nuoruustyypin diabetes”) ja tyypin 2 diabetes (“aikuistyypin diabetes).

 

Tyypin 1 diabeteksen aiheuttaa vähentynyt tai loppunut insuliinin eritys, joka johtuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta. Sairaus voi aiheuttaa rajuja oireita ja johtaa hoitamattomana happomyrkytykseen. Lihas- ja rasvakudos eivät saa verenkierrosta glukoosia, jolloin verensokeri suurenee. Rasvojen hajoaminen rasvakudoksessa kiihtyy, ja veren rasva-arvot suurenevat. Tyypin 1 diabeetikko tarvitsee aina insuliinihoidon.

 

Alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen on perinnöllistä. Sairauden vaaran mahdollisesti lisäävät varhaislapsuuden nopea kasvu, ravinnon nitraattien ja nitriittien runsas saanti, runsas maidon juonti perinnöllisesti alttiilla ja lyhyt imetysaika.

 

Tyypin 1 diabetekselta mahdollisesti suojaavat seuraavat tekijät:

  • riittävä D-vitamiinin saanti imeväisiässä

  • imetys

  • riittävää niasiinin, sinkin sekä E- ja C-vitamiinin saanti.

Tyypin 2 diabetekselle tyypillistä on insuliinin vaikutuksen heikentyminen kudoksissa eli insuliiniresistenssi. Myös tyypin 2 diabeteksessa suurenevat niin veren sokeri- kuin rasva-arvot. Myös häiriöitä insuliinin erityksessä esiintyy. Sairaus voi olla vähäoireinen tai oireetin taudin alkuvaiheessa. Toisin kuin tyypin 1 diabetes, tauti on ehkäistävissä elämäntapamuutoksilla.

 

Laihdutus, liikunnan lisääminen ja ruokavaliomuutokset korjaavat valtaosan aineenvaihduntahäiriöistä. Tarvittaessa turvaudutaan myös lääkkeisiin. Sydän- ja verisuonitautien riski on huomattavasti suurentunut ja hoidon tavoitteena onkin vähentää valtimotaudin vaaraa.

 

Tyypin 2 diabeteksen vaaraa vähentää

  • vähärasvainen, enimmäkseen tyydyttymätöntä rasvaa sisältävä ruokavalio

  • runsas ravintokuidun saanti

  • energian saannin ja kulutuksen tasapaino (normaalipaino).

Suurentunut verensokeripitoisuus lisää diabeteksessa sydän- ja verisuonitautien, silmäsairauksien (kaihi) ja hermo- ja munuaisvaurioiden vaaraa.

 

Lisätietoa:

http://www.tohtori.fi/diabetesklinikka/

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/diabetes

http://www.diabetes.fi/

<< Takaisin Ravitsemus-sivulle