Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Soijaproteiini ja lihaskehitys

Soija kuntoilijan proteiinin lähteenä

Soijan proteiineissa on kasvikunnan paras aminohappokoostumus: se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Vielä pari vuosikymmentä sitten soijaproteiinivalmisteet olivat huonolaatuisia puutteellisen valmistusmenetelmän vuoksi, mutta nykyiset soijaproteiinivalmisteet ovat erittäin hyvälaatuisia. Ne koostuvat lähes puhtaasta soijaproteiinista (soija-isolaatista), jonka laatu on eläinproteiinilähteiden veroista.

Soijaproteiini vähentää kovan harjoittelun aiheuttamaa lihasproteiinin purkautumista tehokkaasti, ja johtaa harjoittelun jälkeen nautittuna yhtä hyvään lihaskehitykseen kuin heraproteiini.

Soijaproteiini-isolaatin etu kaseiiniin nähden on sen sisältämät kasviestrogeenit, jotka voivat vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin ja voivat myös vähentää liikunnan aiheuttamia oksidatiivisia vaurioita. Sekä soija- että heraproteiini nopeuttavat lihaskudoksen kehitystä pelkkään harjoitteluun verrattuna.

 

VInkkejä lihaskehityksen maksimointiin:

  • kova ja säännöllinen harjoittelu

  • ei ylipitkiä harjoituksia

  • ei runsasta ja rasittavaa ja pitkäkestoista, vaan säännöllistä kohtuutehoista aerobista liikuntaa

  • ei tupakointia

  • laadukas yöuni

  • hieman positiviinen energiatasapaino, mutta ei liikasyöntiä, mässäilyä eikä epäterveellistä ruokaa

  • älä yritä vähentää rasvakudosta ja kasvattaa lihasmassaa samanaikaisesti

  • pitkät ateriavälit voivat johtaa kataboliaan – syö säännöllisesti ja usein

  • proteiini-hiilihydraattijuoma juuri ennen ja jälkeen harjoittelun

  • aminohappoja lihaskehityksen ylläpitämiseksi

  • riittävä hiilihydraattien saanti mahdollistaa kovan harjoittelun ja vähentää lihasproteiinin purkautumista

  • ravintolisistä mm. kreatiini, erilaiset aminohappovalmisteet: glutamiini, arginiini, ornitiini, lysiini; ternimaito, konjugoitu linolihappo CLA, kofeiini, kromi, boori, sinkki, magnesium

Lähde:

Ilander O ym. Liikuntaravitsemus. VK-kustannus Oy, 2008

 

<< Takaisin Ravitsemus-sivulle