Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Antioksidantit

Antioksidantit kuuluvat elimistön omiin puolustus- ja suojausmekanismeihin. Niiden tehtävänä on poistaa elimistöstä happiradikaaleja, joita muodostuu hengitettäessä ja saasteiden, säteilyn, tupakansavun, tulehdusten ja auringonvalon vaikutuksesta. Elimistön omien antioksidanttien antama suoja ei ole aina riittävän tehokas, joten riittävä antioksidanttisuoja kannattaa ensisijaisesti hankkia terveellisestä ruoasta. Ravinnosta saatavia antioksidantteja ovat esimerkiksi E-vitamiini, lykopeeni, beetakaroteeni ja seleeni.

 

Aiheeseen liittyvää keskustelua, tutkimuksia ja uutisia esim.

naturalnews.com (uutisia englanniksi)

PubMed (tutkimuksia englanniksi)

The Cochrane Library (tutkimuksia englanniksi)

Lääkärilehti

...

Lisätietoa

antioksidantit.com

tritolonen.fi

tohtori.fi

terveyskirjasto.fi

Berberiini

Berberiiniä käytetään ravintolisänä, koska tutkimusten perusteella se saattaa soveltua mm. diabeteksen, syövän ja sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon.

Berberiini on alkaloidi, jota saadaan useiden kasvien juurista ja kuoresta, esim. ruostehappomarja (Berberis vulgaris). Se on voimakas antioksidantti ja sillä on anti-inflammatorista eli tulehdusta lievittävää vaikutusta.

(Lisätietoa esim. antioksidantit.com)

 

Berberiinin esittely (Tri Tolonen)

 

"Berberiini on yleisimmin maailmassa käytettyjä kansanlääkkeitä. Sitä on käytetty Kiinassa, Intiassa ja muualla jo yli 2000 vuotta.  Berberiini on tehokas antimikrobinen (PNAS 2000), jopa H. pyloria ja  HIV:tä estävä yhdiste (PloS ONE 2010), mutta se auttaa myös hallitsemaan kohonnutta verensokeria, kolesterolia ja muita veren rasvoja.

Berberiinistä on hyötyä diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, alkoholista riippumattoman rasvamaksan, maksakirroosin (maksafibroosin), hiivatulehduksen, masennuksen ja syövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Berberiini sopii hyvin yhteen lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, eikä sillä ole lainkaan lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia.  Berberiini tehostaa diabetes- ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenee.

Ubikinoni

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on rasvaliukoinen, ihmisen soluissa esiintyvä molekyyli. Se on tärkeä koentsyymi solujen energian tuotannossa. Ikääntyminen, sairaudet ja tietyt lääkkeet vähentävät ubikinonin biosynteesiä. Ubikinonia on ruoka-aineista esimerkiksi maapähkinöissä, soijaöljyssä, sisäelimissä ja sardiinissa.

Tutkimusten mukaa ubikinoni voi mahdollisesti mm. alentaa verenpainetta, laskea kolesterolia, estää migreenikohtauksia ja tukea immuunijärjestelmää.

Ubikinonin edulliset terveysvaikutukset tulevat tyypillisesti esille, kun sitä on käytetty ravintolisänä 2-3 kuukautta.

(Lisätietoa esim. antioksidantit.com)

Vihreä tee

Vihreä tee on eniten tutkittuja luonnon tuotteita. Parhaiten tunnetut ainesosat ovat puriinialkaloideja, kofeiini (josta teen yhteydessä joskus käytetään nimitystä teiini), teobromiini ja teofylliini. Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä.

Näiden ainesosien pitoisuus on 3-5 % riippuen kasvupaikasta ja korjuumenetelmästä. Muita merkittäviä yhdisteitä ovat flavonoidit, ainutlaatuinen glutamiinihappoetyyliamidi-niminen aminohappo, aromaattiset aineet sekä polyfenolit, joita kaikkia on yhteensä noin 20 % teen kuivapainosta.

Ainesosissa on runsaasti kasviantioksidantteja, jotka tuhoavat elimistössä syntyviä haitallisia vapaita radikaaleja. Niitä syntyy elimistössä ylimäärin sekä ulkoisista että sisäisistä syistä. Ulkoisia aiheuttajia ovat muun muassa ympäristömyrkyt, ilman epäpuhtaudet (kaupunki-liikenne- ja teollisuuspäästöt), otsoni, UV-säteily ja tupakansavu. Sisäisiä syitä radikaalien syntyyn ovat muun muassa tulehdustaudit ja muut pitkäaikaissairaudet (esim. nivelreuma), runsas kahvin ja alkoholin käyttö sekä monet lääkkeet. Emme pääse pakoon vapaita radikaaleja, jotka pommittavat solujamme kymmeniä tuhansia kertoja minuutissa. Olemme siis joka hetki alttiina hapetusstressille. Jos antioksidanttisuoja on heikko, alkavat solut vahingoittua ja sairastua.

Lisää Tri Tolosen sivulla

 

Uutisia, tutkimuksia:

Bottled tea beverages contain little or no antioxidants, NaturalNews.com (artikkeli pullotetun teen vähäisestä antioksidanttipitoisuudesta)